VILLA MAYAVEE -   Architecture + Landscape Design (with TIERRA Design)

Located on the west coast of Phuket, Thailand, the project scope included both architecture + landscape and was developed in the offices of TIERRA design with involvment by Steven Postmus.

Set within a private estate, the residence and landscape provided a series of experiences strongly connected to site: mountain view, pool and sea panorama and forest immersion. Further project description and detail provided below.

The design for a private residence and landscape in Phuket embodies a multiplicity of seeming contradictions and nuances; site, brief, experiences and cultural typologies.

Located on the west coast of Phuket, the site is set within the undulating terrain of the island, remote from the established areas of tourist endeavors and within a secluded private estate. Whilst commanding panoramic views of the Andaman Sea and surrounding hills, the site also belongs to a lush tropical landscape sensitively established by the owner of the development.

The design reflects a combination of containment and expanse and the threshold of the in-between. The four level ‘z’ shaped form of the building is sited in the middle of the site, creating distinct spatial experiences.

The development estate’s granite cobbled terrace walls are extended to weave and form an arrival and podium for the residence. With the building elevated, a forecourt is created by the landscape, guest building and elevated living wing.

The entry reflection pond shadowed by the living span above, forms a threshold between the forecourt and the expanse of the ocean beyond. Limestone clad walls, with their expressive horizontal jointing pay homage to the beauty and clarity of the sea’s horizon.

Interpreting the traditional typology of the Thai residences; the house consists of separate pavilions whilst having a unity as a whole. The living wing (connected by a glass enclosed spiral staircase from the pond), is visually separate from the house; with its linearity of volume , transparency of the glass enclosure, light stone interior and the kitchen islands reinforcing the traditional attitude of separate pavillions but expressed with a modern articulation. The adjacent two level guest wing separated by terrace, is experientially connected to the forecourt landscape and surrounding mountains. Views of the sea are intentionally limited by framing from within its’ teak clad and screen enclosure. Its’ separateness is part of the client’s brief to provide a private house within a house. The interior volumes are generous and well appointed with finely detailed stone floors and walls and fittings.

In contrast, the master wing obscured from the entry approach, firmly occupies the territory of the panorama. Similarly defined as a separate volume, the master bedroom, study and amenities below are expressed as a teak clad upper level on a limestone feature podium. The stone clad wall veils a separate entry for client and visitors and is expressed with a darker palette of timber and stone. Amenities also include separate living, guest amenities and kitchen.

A roof deck accessed by an open spiral metal and teak staircase is revelatory of the site’s position on the coastal headland.

Following the terrain of the site, the pool and social spaces are stepped below, offering privacy from the entry but open to views of the sea. The pool traverses the site and while generous in scale, is distinctly secluded by its’ connection with the site’s rocky outcrops and landscape.

From this vantage point, the scale of the house becomes readily apparent and its’ cascading landscaped pathways suggest a discovery of the coastal edge beyond.

PROJECT DETAILS

Site - Western Australia

Project Status – Tender

Design Team: TIERRA - Martin Palleros, Steven Postmus (Project + Site Architect),
Robert Allen, Ryan de Winnaar, Amornrat Pongpisitsakul, Varissa Srisataporn
Structural Engineering: Warnes Associate.
M&E Engineering: Ove Arup (Thailand) Ltd
Lighting Designer: DJCoaliton
General Contractor: DCM Solutions ltd. & S. Charoenkhongkiat ltd.

Project Area: 3200 sqm.
Project Year: 2009
Photographs: Chonnasit Sundaranu

Many thanks to TIERRA Design for permission of use of images and references