BAAN YAMU RESIDENTIAL DEVELOPMENT -   Architecture + Interior + Landscape Design (with TIERRA Design)

The Baan Yamu project situated on the east coast of the island of Phuket Thailand, was developed in the TIERRA design office with Steven Postmus as project and site architect. The undulating site orientated north/south is surrounded by tropical vegetation and overlooks the waters of the Andaman Sea, with panoramic views of the Phang Na Islands to the north. Located on the east coast the site, the area is being developed into a boutique residential destination, with access to the major marinas, golf courses, shopping centres, schools and hospitals.

The site area is 76,000 sqm and has been master planned with a total construction area of 30,000 sqm to be developed in 3 phases. Phase 1+2 have been completed with Phase 3 to be developed at a future date.

The overall design intention was to create a series of beautiful villas and spacious apartments with an understated elegance that capture the stunning views of the area with a strong emphasis on the relationship with the landscape. The architecture can be described as abstract-Thai, referencing Thai Architecture through the use the formal arrangement of spaces and local materials. Traditional Thai houses are raised from the ground and are typically constructed in timber. The timber cladding used in the Penthouses also makes a subtle reference to this.

The apartments are organized around a centralized Landscape space, comprising of a 75m long formal lawn and a water feature visually linking with an 80m swimming pool (children + main pool ) This water feature also creates a visual connection with the nearby sea. The units have been consolidated into 3 main blocks, with the heights of each carefully modeled and adjusted to allow for potential views for the units and Baan Yamu as a whole. The two levelled 2 and 3 bedrooms units are accessed from the ground through the landscape. The living room for all the units are orientated towards the garden and has a double space creating a dialog with master bedroom above and further emphasizing the relationship of the apartments with the garden/views.

The Penthouses, accessed by a dramatic linear stair, have commanding views to the garden and beautiful long views to Phang Na Bay.

The Club house works as a formal drop off lobby as well Clubhouse for the development, relating to entrance and pool area, and the pool works as a visual feature element greeting the guest arriving at Baan Yamu condominiums. This has been design as open pavilion concept housing reception desk for lobby, a gym, toilets/changing rooms and a bar.

The Restaurant , which forms an entry feature for the whole development, makes a reference to an existing small wooden house
Design as a very simple timber clad pavilion like structure with very high timber ceilings and specially design timber screens.

PROJECT DETAILS

Site - Yamu, Phuket, Thailand
Project Status - Completed

Design Team: TIERRA - Martin Palleros , Steven Postmus (Project + Site Architect) , YunNie Chong (Site Architect in part),
Ryan de Winnaar, Varissa Srisataporn, Amornrat Pongpisitsakul, Apichart, Sebastian Freundenburg
Structural Engineering: Warnes Associate.
M&E Engineering: Connell Wagner
General Contractor: DCM Solutions ltd.

Project Year - 2004
Project Area: 26500 sqm
Photographs: Chonnasit Sundaranu, Martin Palleros, Steven Postmus all photographs subject to copyright

Many thanks to TIERRA Design for permission of use of images and references